Med počitnicami smo se odločili, da se podamo na enodnevni izlet v Celovec. “Odrinili” smo okoli 8:30 in čez Ljubelj po dobrih dveh urah vožnje dospeli v Celovec in naša prva postaja je bil Minimundus, kjer so vse svetovne znamenitosti prikazane v malem. Pot do Minimundusa je zelo slabo označena, tako da smo kar nekaj iskali kako priti do želenega cilja, potema pa smo ga po naključju odkrili. Je pa ogled Minimundusa cenovno zelo ugodne, saj družinska vstopnica za pet članov stane samo 26 evrov in v to ceno je vključeno veliko dodatne ponudbe, o kateri pa v nadaljnih vrsticah.
Kot sem že omenil smo se najprej ustavili v Minimundusu.
Ko vstopiš, ne veš kje bi začel, zato so ti v veliko pomoč puščice, narisane na tleh, ki ti pomagajo da si ogledaš vse po vrsti.Vse je lepo narejeno in okolica vseh prikazanih modelov je urejena in sovpada s področjem modela. Veliko stvari, posebej vlaki je narejeno tako, da lahko pritisneš na gumb in se začnejo potem voziti okoli.

To je prava uresničitev sanj – stojite na eni od 3 razglednih ploščadi in opazujete čudovito pokrajino, ki pred Vami leži kot na dlani. Razgledni stolp Pyramidenkogel s svojo edinstveno lego na višini 905 m vsakemu obiskovalcu omogoča veličasten razgled na očarljive gore, jezera in doline Avstrijske Koroške:pogled namreč sega od Karavank pa vse do Visokih Tur. Vmes se lesketa modrina Vrbskega jezera in doline štirih jezer 4-Seentals-Keutschach…




Nato smo se podali na razgledno točko, Pyramidenkogel, ki je od Celovca oddaljena okoli 20 kilometrov in visoka 54 m. Na vrh se popelješ z dvigalom za 16 oseb, potuješ pa 24 sekund. Na vrhu pa se ti odpre čudovit razgled v vse smeri. Vstopnina za odraslo osebo je 4 evre. Na vrhu so postavljeni tudi brezplačni daljnogledi, s katerimi lahko pobliže pogledaš vse okoliške kraje. Očara pa te predvsem pogled na Vrbsko jezero v vsej svoji velikosti.
Potem smo se odpravili z dvigalom nazaj dol in se napotili proti Cerkvi Marie Wörth, ki naj bi bila včasih otok, a se je gladina jezera tako spustila, da je sedaj povezana z obalo. Prečudovita župnijska cerkev, katera danes šteje okoli 1250 župljanov. Na Veliki šmaren pride v tej cerkvi ob 10:30 maša v slovenskem jeziku.



Večnamenski stadion so zgradili po zgledu St. Jakob Parka v Baslu. Graditi so ga začeli leta 2002, po Euru bo na njem igral FC Kärnten. V idličnem špotnem parku bodo zgradili še hotel, poslovne objekte in nakupovalni center.




Po dobrih dveh urah ogleda Minimundusa smo si privoščili kosilo in krenili proti Stadionu Wörthersee (Vrbsko Jezero), ki sprejme 32.000 gledalcev in je gostil tekme evropskega prvenstva leta 2008, na njem pa igra FC Kärnten. Žal so bili vsi vhodi zaklenjeni in smo ga lahko pogledali samo od zunaj. Potem pa smo se odpravili še proti zadnji postaji našega izleta-letališču v Celovcu. Letališče je zelo majhno. Poleti letal so večinoma samo proti Londonu in nemškim ter avstrijskim mestom. Ko smo prišli je ravno pristajalo letalo Ryanaira iz Londona in čez pol ure je že bilo nazaj v zraku, namenjeno nazaj v London.

Še slike: