Crolles je občina v regiji Isère v jugovzhodni Franciji. Leži v dolini Isère, 20 km severovzhodno od Grenobla, nad reko Isère. Mesto je dobilo ime po gori Dent de Crolles mountain(2062 m), ki stoji nad mestom.



Na sončno petkovo jutro (28. maja) ob 6. uri smo se zbrali pred stadionom v Vipavi in z dodobra zapolnjenim avtobusom odpeljali proti Crollesu v Francijo (google map link). V Milanu smo se ustavili na kosilu…Na avtocestnem počivališču smo iz prtljažnika privlekli roštilj in začeli peči čevapčiče ter hrenovke. Na hitro smo vrgli še en nogomet ter nadaljevali pot. V Crolles smo prispeli ob 18:30 in so nas že pričakali naši gostitelji pri katerih smo prespali. Pokazali so nam naše sobe in že smo šli na večerjo v prostore tamkajšnjega društva-Julke. Pripravili so nam pašto z nekim čudnim mesom…Po večerji smo se odpravili nazaj k družinam in si po naporni in dolgi vožnji končno lahko odpočili.




V soboto je bil na sporedu nogometni turnir selekcije U-11, ki je bil tudi razlog za naš prihod(stran turnirja ). Zjutraj pa smo se še odpravili v Grenoble, ki je od Crollsa oddaljen dobrih 10 km. S kabinsko žičnico smo se podali na trdnjavo la Bastille, ki ponosno kraljuje nad Grenoblom(več na http://sl.wikipedia.org/wiki/Grenoble). Popoldne pa se je začel nogometni turnir: prva tekma proti Neuchatelu se je končala z izidom 0-3 za Švicarje. Tekma med Vipava - GF38 pa se je končala z 0-1. Nato pa je sledila famozna tekma proti Saint Etienne, kjer igralci Vipave zaradi katastrofalnega sojenja niso pustili izvajanja kazenskega strela in so se usedli pred žogo, nato pa je zaradi nešportnega obnašanja enega od Francozov, igralec Vipave z body-checkom podrl le-tega. Oba sta dobila 2 tekmi prepovedi igranja, ki pa se je Francoz ni držal, vendar sodniki turnirja niso sprejeli nobenih ukrepov. Na ta turnir v Francijo se ne bomo več vrnili…

V nedeljo zjutraj pa smo obiskali še tržnico v Crollsu na kateri dobiš vse mogoče: od stenskih ur do morske hrane…Francozi imajo zjutraj zelo zanimiv zajtrk: največkrat jejo domače jogurte, tipične francoske rogljičke, šunko, mleko pa pijejo iz velikih skodelic iz katerih večinoma pri nas jemo kosmiče. Se pa zmeraj potrudijo tudi za estetski videz obroka. Potekali so tudi izločilni boji na turnirju, nedeljske tekme pa so Vipavci vse zmagali in tako pristali na končnem 5. mestu med 12 ekipami. Popoldne je bila samo še podelitev in krenili smo nazaj proti domu, kamor smo prispeli ob 5:40.

Na splošno je izlet bil zelo lep in gore, ki kraljujejo nad Crollsem delujejo nate fascinantno.













Slike: