Ob devetih sva vstala, šla na zajtrk, ki je bil količinsko malo obsežnejši kot prejšnji dan, in se odpravila proti Vatikanu. Seveda je v poštev spet prišel metro, izstopiti je bilo potrebno na postaji Ottaviano(San Pietro). Kar takoj sva se odpravila v Vatikanske muzeje.



Kaj kmalu sva ugotovila, da bo časa premalo za ogled vsega. Zato sva hitela, vendar se je po nekaterih hodnikih vila velika množica ljudi, mimo katere se ni dalo prebiti. Pot v muzejih je slabo zastavljena, saj se ne da stavb zapustiti kje na sredi smeri ogleda, ampak si moraš ogledati praktično vse, če želiš priti ven. Pohitela sva samo do Sikstinske kapele, ker tudi drugače nisva ravno ljubitelja umetnosti. V kapeli je bila gužva. Najbrž je en varnostnik vstal z levo nogo, ker je neprestano miril vse obiskovalce, ki so bili preglasni. Seveda mu to v veliki množici ljudi ni najbolj uspevalo.

Vhod v Vatikanske muzeje

Številni kipi

Neskončni hodniki

Sikstinska kapela

Zanimiv izhod iz muzejev

Ko sva se končno prebila iz muzejev, sva se odpravila proti Trgu sv. Petra. Na sredini trga stoji 25 m visok obelisk, pred baziliko pa se razprostirata dve veliki, v polkrogu odprti stebriščni krili, ki se zdita kot božji objem človeštva. Na vrhu stebrišča stoji natančno 140 kipov svetnikov. Pred vhodom v verjetno najbolj znano cerkev na svetu, te še temeljito pregledajo. Bazilika sv. Petra sprejme 60,000 ljudi, graditi so jo začeli leta 1506. Na vrhu bazilike kraljuje Michelangelova kupola. Pred baziliko, na skrajn desni strani, stojijo Sveta vrata, ki jih odprejo vsakih 25 let, ko papež vstopi skozi ta vrata v baziliko.Ob vstopu te prevzame občutek mogočnosti, saj je dolžina bazilike kar 211,5 m. Ob sprehodu po glavni ladji najprej pridemo do bronastega kipa sv. Petra. Tik ob vhodu, na desni strani pa je postavljena znamenita Pieta, ki jo je izklesal Michelangelo v letih 1498 in 1499. Pod glavnim oltarjem je grob sv. Petra. Ker nama je zmanjkovalo časa, v kupolo nisva šla. Časa je bilo ravno dovolj, da sva šla še v katakombe, kjer so pokopani papeži, med drugim tudi Janez Pavel II., katerega grob še varujejo.

Bazilika sv. Petra

Trg sv. Petra

Pieta

Notranjost bazilike

Kip sv. Petra

Kupola

Sveta vrata




Seveda ni Vatikana brez švicarske garde



Iz Vatikana sva šla nazaj v hostel po prtljago, pred odhodom z avtobusom na letališče, pa še na kosilo. Takole je izgledala pizza:


Pizza, manjša kot dlan

Čakalnica na letališču


Z avtobusom sva se odpravila nazaj na letališče, kjer nama je še ostalo nekaj časa, ki sva ga zapravila v trgovinah. Ob 17:35 sva Rim zapustila.