40. sekund do konca: Slokar meče za 3 - zgreši. Planinić dobi skok in krene v napad.
31. sekund do konca: Planinić vrže za 3 - zgreši. Lakovič dobi skok.
6. sekund do konca: Jaka poda Lorbku. Lorbek meče za 2 - zgreši. Nachbar dobi skok.
5. sekund do konca: Nachbar meče za dve - ZADANE in gremo na Poljsko!!!


1. dan
Ja, bili smo na Eurobasketu v Katowicah. Seveda pa je bila za odhod pomembna zmaga naših nad Hrvati v četrt-finalu. Najlepše trenutke te tekme imate zgoraj v videu. Po tekmi smo šli še hitro malo zaspat, ob 4 zjutraj pa smo že krenili na pot. V Xsaro smo se stlačili 4. Hitro smo bili na slovenski meji z Avstrijo in za 7,60 EUR je bilo potrebno kupiti avstrijsko 10-dnevno vinjeto. Pot smo nadaljevali čez Slovaško, mimo Bratislave. Slovaška vinjeta stane samo 4,90€ in ne vem kaj se naše oblasti pritožujejo, da če znižajo cene vinjet, ne bodo imeli od česa živet...Po Slovaški smo prestopili mejo s Češko, ki bi se ji lahko tudi izognili. Tudi na Češkem smo kupili vinjeto, ki pa je sploh ne bi rabili, saj čeških avtocest nismo uporabljali. Po kratki vožnji čez Češko smo končno prispeli na Poljsko. Od poljske meje s Češko do Katowic je še približno ura vožnje po lokalnih cestah, ker Poljaki skoraj nimajo avtocest.



V Katowice smo dospeli okol 13h in po krajšem "lovljenju" po mestu našli dvorano in kar takoj šli v nabavo kart za polfinalno tekmo med Slovenijo in Srbijo.

  Dvorana Spodek

Plakati v okolici dvorane

Najprej smo dobili karte za finale za 150 €. Izkazalo se je, da smo kupili karte prehitro in zato tudi v slabem sektorju(sektor niebieski O). Redna cena takih kart bi bila 160€, tako da tudi nismo veliko prišparali. Karte za polfinale pa smo šli kupit kar na blagajno po ceni 260 PLN (60,99€) za karto. Sedišča smo imeli tik ob VIP loži v sektorju J. Po nabavi kart pa je sledila naša "avantura" za iskanje prenočišča. Dobili smo namige, da sobe po 9€ oddajajo v študentskem domu, zato smo se napotili tja. Tam pa nam je vratar povedal, da ni prostih sob in da se moramo zglasiti na agenciji v Katowicah in rezervirati preko agencije. Pa smo šli nazaj v Katowice in iskali agencijo, ko nas je GPS končno pripeljal. Rezervirali smo dve 2-posteljni sobi, cena pa je bila 25€ noč/na osebo. Ker je bil blizu, smo šli še na kebab s pomfrijem...Potem smo šli nazaj do študentskega doma, kjer nas je pričakal že skoraj razpadajoč študentski dom. Na hitro smo razpakirali in že smo se morali podati proti dvorani.Spodek. Pred dvorano je bil postavljen šotor in velik LCD zaslon. V šotoru na hitro še eno pivo in narisat Triglav na lice, potem pa že v notranjost dvorane, kjer je ravno potekal prvi polfinale med Grčijo in Španijo. Španci so brez težav premagali Grke z 82-64.

 Pred tekmo se je treba namazat v bojne barve

Prosti meti v prvem polfinalu

Na tekmi se je pojavil tudi Allen Iverson

Maskota Eurobasketa 2009

Popravila na semaforju

Ricky Rubio

Grški navijači

Red foxes

Pau Gasol

 Sledila pa je tekma na katero so čakali vsi Slovenci in bržkone najbolj pomembna košarkarska tekma v zgodovini Sloveniji. Polfinale evropskega prvenstva proti Srbiji, s katere pa nimam veliko slik, ker smo vneto navijali.

Potek tekme Slovenija - Srbija

Pričakovani začetni postavi
Zdovc ni spreminjal začetne peterke, ki so jo sestavljali Jaka Lakovič, Domen Lorbek, Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek in Primož Brezec. Zaradi poškodbe nista igrala Matjaž Smodiš in Goran Dragič, Jaka Klobučar pa znova ni igral niti sekunde.Na drugi strani je Ivković za začetek izbral naslednje peterico: Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Uroš Tripković, Miroslav Raduljica in Nenad Krstić.
1. četrtina (19:11) - Izredna obramba onemogočila srbski met
Prvi napad je pripadel Srbiji, a je Raduljica zgrešil polaganje. Na drugi strani je zakorakal Brezec in druge priložnosti za prve točke na tekmi Raduljica ni zapravil. Na sredi četrtine je Nachbar s prostima metoma izenačil na 6:6. Po petem zaporednem zapravljenem napadu Srbov je D. Lorbek izza črte poskrbel za prvo vodstvo Slovenije, ki je s serijo prostih metov naraslo na + 9 (15:6). Posledica slabega meta Srbije in odlične obrambe Slovenije je bila prednost 8 točk po 10 minutah.
2. četrtina (26:24) - Brata Lorbek zadevala v pravih trenutkih
Uvod druge četrtine je zaznamovala nerazumljiva tehnična napaka, ki je bila dosojena Slokarju. Srbi so darilo izkoristili in s serijo 0:8 znižali samo na - 2 (21:19), a je s petimi točkami udarec vrnil Erazem. Za nov izbruh veselja več kot tri tisoč Slovencev v Katovicah je ob izteku napada s trojko poskrbel Domen. S košem pod prekrškom je zablestel še Brezec in tudi boljši srbski met ni mogel stopiti slovenske prednosti. Razigral se je Erazem (16 točk in 7 skokov), novo trojko je dodal njegov brat in prednost ob odmoru je znašala 10 točk (45:35).
3. četrtina (12:21) - Težave z osebnimi in prebujeni "orli"
Odličen začetek drugega polčasa - Erazem je ob izteku časa zadel trojko. Na drugi strani so Srbi neumorno, a katastrofalno metali za tri točke (1:14!). V 24. minuti je bilo + 11 za Slovenijo (52:41). Vseeno je nasprotna stran močneje poprijela v obrambi in serija 0:8 je pripeljala Srbijo na samo -3 (52:49). Odgovoriti je moral E. Lorbek, a to ni zaustavilo prebujenih "orlov". "Pick&roll" in slovenski mrk v napadu, pri katerem si je E. Lorbek prislužil že četrto osebno, sta pred zadnjo četrtino pomenila samo točko prednosti za Slovenijo (57:56).
4. četrtina (22:23) - Jagodnikov izbruh in usoden namerni prekršek
Teodosić je s trojko povedel Srbijo v vodstvo z 59:57, prvo po 5. minuti! Srbski organizator igre je nato zadel še eno trojko za + 4. Na Domnovo trojko za 63:64 je s košem in prostim metom hitro odgovoril Perović. Šok za Slovenijo - štiri minute in pol pred koncem je Erazem Lorbek moral zaradi pete osebne napake na klop. A to ni dotolklo Slovencev, trojko in koš izpod koša je za preobrat prispeval Jagodnik, kar so bile njegove prve točke na tekmi! Po novi odlični obrambi je Domen zadel peto trojko za 75:70, zatem je znova zablestela "Jagoda". 35-letni krilni igralec je ob robu igrišča skoraj izgubil žogo, nato pa zadel trojko iz obupa.
Teodosić je zadel vse tri proste mete, sledila je napaka Domna in nespameten prekršek Brezca, peta njegova. Litovski sodnik je dosodil namerno in Srbija se je vrnila v igro. Lakovič je na drugi strani zadel le en prosti met, Teodosić pa je 22 sekund pred koncem izenačil na 79:79. V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Jaka, a dolgo držanje žoge in prodor med visoke srbske centre nista prinesel koša, ki bi Slovenijo popeljal v finale.
1. podaljšek (13:17) - Teodosić dobil krila
Kapetan "orlov" Krstić je dvakrat izkoristil odsotnost E. Lorbka in Brezca ter zlahka zadel izpod koša. Sledila so še prve točke in trojka Tripkovića (79:86). Nekaj srbskih napak in Slovenija se je s prostimi meti Nachbarja približala na -1 (88:89). A z drugo trojko v podaljšku je pol minute pred koncem udaril Teodosić, upanje za Slovenijo je s prvo trojko 12 sekund pred koncem ohranil Lakovič (91:92), a serija prekrškov ni prinesla novega zasuka.
Po tekmi smo samo nemo obsedeli na naših sedežih in se spraševali zakaj poraz. Če smo že prišli do tukaj,
in z vsem trudom, bi pa ja lahko zadeli eno trojko več in vse to nadgradili s finalom. A tako pač je, bo pa drugič boljše. Po tekmi smo se ustavili v šotoru in na klobasah in se okoli polnoči odpravili nazaj v študentski dom spat.

Jaka Lakovič


Naš famozni transparent, ki je dosegel časopise



Domen Lorbek


Timeout

Prazna dvorana po porazu

Spodek v poznih večernih urah

2. dan
Zjutraj smo spali do 10h in potem šli do marketa po malo salama pa nekaj kruha, piškotov in nekaj rogljičkom podobnih reči, ki smo jih pojedli v parku na klopci. Zraven je sedel en klošar, ki je pil pivo, in nam je povedal, da se na javnih mestih ne sme piti pive in da bodo prišli policaji. Po kratkem "klepetu" je odšel in nismo ga več videli. Po zajtrku smo šli v Muzeum Śląskie, ki je galerija in malo vojaških zadev. Ni ravno ne vem kaj posebnega,,,Potem smo šli na shopping po stojnicah, ki so bile postavljene v centru mesta.
Potem pa smo se že odpravili na drugo najbolj pomembno tekmo v zgodovini; tekma za 3. mesto proti Grkom.

  Ameriški nogomet sredi mesta

Naš podpis v knjigi gostov v muzeju

Zanimiva slika v muzeju




Potek tekme Slovenija - Grčija
Prva četrtina (13:16): živčen začetek, poln napak
V prvi postavi je Primoža Brezca nadomestil Uroš Slokar, namesto Domna Lorbka je priložnost dobil Jaka Klobučar. Prvih pet točk je dosegla Grčija, po dveh Nachbarjevih trojkah pa je Slovenija prvič povedla. Na novo vodstvo je bilo treba čakati do prvih točk Erazma Lorbka (11:9) v 7. minuti. 38 sekund pred koncem uvodne četrtine je Goran Jagodnik pod obročem naredil namerno osebno napako in Grki so spet povedli. Za zdaj trda tekma s precej napakami in brez velikih potez. Robustni Sofoklis Schortsanitis je dosegel že osem točk. Jure Zdovc je vidno nervozen in kriči na svoje varovance.
Druga četrtina (11:15): met nikakor ne steče
Grki so še naprej polnili slovenski koš in povedli za deset točk (13:23), kar pomeni, da jim je uspel delni izid 12:0. E. Lorbek je le prekinil slovensko sušo. Lepa Slokarjeva akcija bi bila lahko napoved za slovenski preporod. Toda serije slovenskih točk nismo videli. Vassilis Spanoulis je dobro razigraval svoje soigralce, Schortsanitis pa je prišel že do svoje 14. točke (povprečje do te tekme: 10,5). Po številnih zgrešenih trojkah Slovenije je od daleč zadel kdo drug kot E. Lorbek (22:29). Jaka Lakovič v prvem polčasu ni dosegel niti točke!
Tretja četrtina (13:11): končno Lakovičeve točke
Slovenci so še naprej težko dosegali točke. Jaka Klobučar je zgrešil dve trojki zapored. Schortsanitis je prednost spet povišal na 10 točk (26:36). Po 25 minutah igre (niti sekunde še ni počival) je končno zadel Lakovič, trojko. Težave Slovencev je lepo odražala "blokada", ki jo je dobil E. Lorbek. Na srečo je v istem napadu Slokar s trojko zaostanek znižal na pet točk (33:38). Toda kaj, ko je obramba pod obročem puščala preveč prostora. Nachbar je z uspešnim protinapadom Sloveniji priboril kar ugodno izhodišče pred odločilno četrtino (37:42).
Četrta četrtina (19:15): usodna Fotsisova trojka
Slokar, ki je najprej šokantno zgrešil zabijanje, je s prostima metoma Slovenijo približal na tri točke zaostanka (39:42), Samo Udrih pa s trojko na vsega eno točko minusa (44:45). Za vsako točko je bilo treba garati, tudi s črte prostih metov ni šlo - Lakovič in E. Lorbek sta bila polovično uspešna. Izenačenja kar nismo mogli dočakati, Grki so se spet odlepili na 46:51. Jaka Lakovič je s trojko vlil upanje (49:51). E. Lorbek je imel novo priložnost za izenačenje, vendar je zgrešil. 31 sekund pred iztekom tekme je slovenske upe na medaljo na "minimum" znižal Fotsis (49:54). Zdelo se je, da je že vsega konec, a je Lakovič 9 sekund pred koncem spet zadel trojko (56:57). Kar pet sekund je preteklo, da je Slovenija naredila osebno napako. Spanoullis je oba prosta meta zgrešil. Slovenija je krenila v napad, štiri sekunde pa so bile premalo ...

Žal slik s tekme za 3. mesto ni, zaradi prenapetosti in vnetega navijanja! :)

In ponovno žalost. Z zmago bi ta bron bil kot zlato in bi reprezentanco dvignil med zvezde. Tako pa ponovno občutek nepopolnosti in da bi lahko dosegli nekaj več. Vendar moramo biti tudi s 4. mestom zadovoljni, saj smo bili navsezadnje enakovreden nasprotnik tako Srbom kot Grkom in morda bo na SP-ju drugo leto boljše.
Ogledali smo si še finale, kjer so Španci s pomočjo Grkov pripravili fantastično vzdušje. Pohvaliti je treba grške navijače, ki so v finalu navijali tako Špancem kot Srbom in tudi po tekmi za 3. mesto so zaploskali slovenskim navjačem. Čeprav jih ni bilo veliko so bili tako glasni kot slovenski navijači, zahvaljujoč predvsem trem glasnim bobnom in organiziranemu navijanju, ki ga Slovenci nismo imeli. Bo treba razmislit o tem...
Španci so brez težav odpravili Srbe s 85:63. Španci so prikazali igro s številnimi atraktivnimi akcijami in dokazali, da niso bili zaman favoriti prvenstva. Na koncu je sledila še podelitev in razglasitev najboljše peterke prvenstva. Vsaj tu smo imeli Slovenci svojega predstavnika-Erazma Lorbka.

Akrobatsko-navijaška skupina med tekmama

Atraktivno zabijanje  

Pogled na celotno dvorano

Španski navijači

Marc Gasol



Za tri...

Še enkrat španski navijači v elementu

Veselje po tekmi

Zastave že čakajo na podelitev, žal brez naše

 
Množica fotografov, ki bi radi prišli do najboljših slik

Peterka prvenstva

 
Vse je že pripravljeno...

...španski košarkaši stopnjujejo napetost....

...čakamo samo še na nove prvake...

...in končno: NOVI EVROPSKI PRVAKI

Seveda so to proslavili s topi :)

Obvezno je treba tudi odrezati mrežco...
...in pozdravit najbližje zveste privržence, ki jih Slovenci niso 


Pred odhodom iz dvorane smo še nabavili majice EuroBasketa in iz dvorane odšli na sprehod po mestu. Ukradli smo 6 zastav, ki so visele na stebrih javne razsvetljave. S tem smo dali navdih še tudi nekaj Slovencem in Špancem in kmalu je manjkala že skoraj vsaka druga zastava.

 
Še naša slika s pokradenimi zastavami

Potem smo šli v bar kjer je sedel Zdovc s svojo ekipo in po kričanju naj da "za gajbo" se je končno spametoval in vsem Slovencem častil rundo. Potem smo šli spat.

3. dan
Zadnji dan našega "potovanja" smo se odločil, da še pred odhodom domov, gremo še v taborišče Auschwitz(več pa tudi tukaj). Ohranjeno ni več veliko stvari, vendar tiste ki so še so presunljive, kot recimo kup otroških čevljev.Ogled je zelo dolg (beri: 3-4 ure) in vključuje tudi ogled Bickerkenau-a, ki je mnogo večji kot Auschwitz (2,5km x 2km). Ko si tam spoznaš, kakšne grozote so nacisti izvajali nad Židi in ostalium prebivalstvim. Morda je ogled celo malce predolg, ker je treba veliko hoditi in prideš na koncu kar izmučen. Vendar se vseeno ogled splača, ker kar lepo obrazloži in razjasni kruto dogajanje med 2. svetovno vojno. Po ogledu Auschwitza smo se podali na pot domov, kamor smo dospeli okrog 23. ure.

Celoten ogled Eurobasketa je bil enkraten in se je vsekakor splačalo it v Katowice, čeprav grenak priokus puščata oba poraza slovenskih košarkarjev. Gotovo to ne bo ostalo zadnje evropsko prvenstvo, na katerim sem bil! :)