Zjutraj sva najprej šla do supermarketa v bližini in si nabavila zajtrk, ker ga nisva imela v hotelu. To je nenazadnje še zelo poceni opcija, saj za 5€ dobiš kar soliden zajtrk. Po check-out sva se ustavila na trgu pred hotelom (in železniško postajo). Šla sva pogledat do muzeja diamantov, ki je tudi na taistem trgu, a se nam ni dalo iti noter, čeprav naj bi danes 7 od 10 diamantov na svetu šlo skozi Antwerpen. Zraven je še živalski vrt, a je kar drag (20€+).



Trg z železniško postajo

Potem sva pa se odpravila proti centru. Hotela sva se ustaviti v Rubenshuis (rojstna hiša slikarja), a so ob ponedeljkih vsi muzeji zaprti. Ulica, ki gre do centra je podobna Čopovi, samo še enkrat širša in temu primerno je tudi gužve. Katedrala Naše Gospe stoji na manjšem trgu. Gradili so jo 170 let, zvonik je visok 123 m. Ladja je visoka in daje nekakšen občutek umirjenosti. V cerkvi je tudi razstava za katero pa je potrebno doplačilo okoli 4€. Brez plačila si lahko tudi cerkev ogledaš samo bolj od zadaj. Na razstavi so razne slike, glavni pa sta Dviganje Križa in Snemanje s križa, obe Rubensovi svetovno znani deli.


 
katedrala
Glavna ladja

Marija z Jezusom

Dviganje križa

Snemanje s križa

 50m proč po ulici lahko dospete do Grote Markta. Podoben je kot v Bruggu, samo veliko manjši, a ravno tako lep. Na sredini je kip, ki prikazuje Braba. rimskega vojaka, ki naj bi osvobodil mesto pred velikanom tako, da je njegovo odsekano roko (hand-werpen) vrgel v reko. Od tu tudi ime mesta. V času najinega obiska je bil zakrit, saj so ga ravno restavrirali.

Grote Markt


Potem sva šla po ozkih ulicah do reke Scheld, ki je zelo široka in pomembna plovna pot. Tam sva še pojedla sendviče iz marketa. Ga ni čez dober panin ob tako lepem razgledu na reko. Blizu je cerkev sv. Pavla. Zraven ima nekakšen vrt z ogromno kipi. Zelo lepo! V cerkvi je vseskozi tudi kakšen prostovoljec, ki ti lahko zastonj razkaže cerkev. Midva sva dobila enega zelo prijaznega gospoda, ki nam je povedal vse o cerkvi in še o zakladnici, ki jo ima cerkev. V njej hranijo kelihe, plašče, moštrance, ki jih rabijo še danes pri procesijah.



 Prelepa reka, ki je mene zelo navdušila

Vrt z ogromno kipi

Notranjost cerkve sv. Pavla


Sv. Pavel


Nato sva šla še na sprehod ob reki. Obiskala bi še pomorski muzej, a kaj ko sva bila tam na ponedeljek. Odkrila sva tudi podvodni tunel na drugo stran. Dolg je kakšnih 500m. Moja želja le bila, da bi šli pogledat, a kaj ko so bili eni preleni...

Pomorski muzej

Predor na drugo stran

Na poti do cerkve Karla Boromejskega, ki sva jo ogledovala že zjutraj, a je bila še zaprta, sva odkrila še en trg, na katerem stoji stolp KBC, ki je bil ob zgraditvi najvišja stavba v Evropi. Mimo te cerkve pelje tudi romarska pot do Santiaga di Compostelle. Cerkev je znana po baročni fasadi.


Cerkev sv. Karla Boromejskega
Notranjost cerkve

Po ogledu te cerkve sva šla še v četrto v dnevu: cerkev sv. Jakoba. Tu je vstopnina tudi za ogled cerkev, 2€ na glavo. V njej je pokopan tudi že zgoraj omenjeni slikar Rubens, katerega slike ju tudi krasijo. V Antwerpnu je znana po najbogatejši notranjosti.



Cerkev sv. Jakoba

Rubensov grob


Počasi sva se odpravila proti železniški postaji, ponovno po antwerpenski "čopovi" ulici. V hotelu sva pobrala kufre in šla na veličastno železniško postajo. Karta do Bruslja je 6,6€, vožnja pa traja cca. 45 min. V Bruslju sva kar na postaji kupila 3 dnevne karte za metro in se odpeljala do postaje Rogier, kjer je bil najin hostel. Prijavila sva se v hostel, v sobi pustila prtljago in se odpravila proti Grand place. Pogledat sva šla še zmeraj majhnega Manneken Pisa in šla nazaj v hostel spat.

Tri nivojska železniška postaja