Vstali smo ob 8h in počakali na zajtrk, ki je v jedilnici prišel na mizo ob 9h. Za zajtrk je bila na razpolago marmelada, corn flakes, nutella, mleko, kruh in napitki iz avtomata, ki so bili ob zajtrku zastonj. Po zajtrku sva se z metrojem odpravila do postaje Schuman...
Ko se po stopnicah pripelješ do površja, se odpre pogled na veličastno stavbo Evropske komisije, kjer vseskozi vozijo konvoji črnih Mercedesov s policijskim spremstvom.
Nekaj vsakdanjega v Bruslju
Evropska komisija
Po eni izmed glavnih ulic v Bruslju sva prišla do Parc du Cinquantenaire, kjer so se takrat ravno zbirali nemški kmetje, ki so protestirali proti prenizkim cenam mleka. Prišli so iz vse Nemčije, nabralo pa se jih je kakšnih 20 avtobusov. Belgijska policija pa je bila dobro pripravljena in cel dan so se po mestu vozile različne skupine policajev v tovornjakih in oklepnikih, opremljeni za odganjanje protestnikov.
Belgijska policija je bila dobro pripravljena


Zbiranje kmetov

Intervju z možakarjem, ki je pravkar prišel s podzemne


V parku pa mogočno kraljuje slavolok, ki ga je kralj Leopold II. dal postaviti za svetovno razstavo. Prvotno so bili zgrajeni samo osnovni stebri, po bitki, med kraljem in beljgisko vlado, ki ni želela zapraviti preveč denarja za slavolok, pa je bil dokončan leta 1905. Slavolok je najširši na svetu in drugi najvišji(za tistim v Parizu).

Slavolok

In še malo od bližje


V slavoloku je tudi Autoworld, kjer hranijo zbirko več kot 350 oldtimerjev. Vstopnina: odrasli 6€, otroci(do 13 let) 3€. Muzej je vreden ogleda. V muzeju so tudi posebne točke za spoznavanje delovanja gum, menjalnika, vzmetenja itd. Žal pa opisi le-teh niso v angleščini.

Nekdanja "formula 1" ...

...in zdajšnja formula 1

Poštni avto
Po ogledu muzeja pa sva se sprehodila do najbrž najbolj poznane stavbe v Bruslju: Evropskega parlamenta. Parlament stoji v Leopoldparku. Stavba je zelo lepa zasnovana, ob parlamentu pa je tudi informacijski center, kjer zastonj ponujajo razne prospekte in revije v vseh jezikih, ki se govorijo v EU.
Streha parlamenta

Pred parlamentom pa stanovanjska hiša

Zastave pred parlamentom

Kje je pa po slovensko?

Nekaj sva šla na hitro pojest za kosilo in potem nadaljevala proti Koning Boudewijn stadionu. Na tem stadionu se je 29. maja 1985 zgodila ena največjih tragedij v nogometu. Med tekmo med Liverpoolom in Juventusom, je po pritiskanju Liverpoolovih navijačev, umrlo 39 ljudi, večinoma Juventusovih navijačev, ki se niso imeli kam umakniti. Temu dogodku je posvečena posebna soba. Stadion je odlično prirejen za turiste. Ogled se začne v "Press room", ter se nadaljuje do garderobe Belgijske nogometne reprezentance. Na koncu hodnika je Anti-dopinška soba, kjer se lahko tudi posnamete in oddate svoj komentar o dopingu, ki ga potem vidijo obiskovalci za vami. Potem pa že lahko pričete na travnato zelenico in samo občudujete velikost stadiona, ki sprejme 50,122 gledalcev. Pred zaključkom ogleda naju je čakala še soba, opremljena s Playstation-oma, kjer se lahko preizkusite v igranju OI iz Pekinga. Ker je Atomium zelo blizu stadiona, sva si samo še ogledala to veličastno skulpturo.



Pred stadionom je veliko odtisov rok znanih osebnosti, ki so nastopale na stadionu

Press room

Garderoba Red Devilsov

Vsak ima svojo omaro
Na tem igrišču se igra nogomet in ragby

Atomium, spredaj pa metro

ter še samo Atomium

Po večerji sva se z metrojem prepeljala do postaje de Brouckere in se sprehodila do samega Grand Placa, kjer stoji tudi Mestna hiša z 96 metrov visokim stolpom. Mestno hišo so zgradili leta 1420. Na trgu je še veliko drugih srednjeveških zgradb. Grand Place vsako drugo leto, v sredini avgusta, prekrijejo s cvetlično preprogo, ki privabi mnoge turiste.

Grand place

Mestna hiša s stolpom


Blizu trga pa je tudi druga najbolj obiskana znamenitost Bruslja (takoj za Atomiuom), Manneken Pis. O tej majhni fontani iz brona kroži veliko legend o nastanku, najbolj znana pa je o dve-letnem lordu Godfreyu III., ki naj bi ga med bitko proti Berthoutsom vojaki v košari obesili na drevo, da bi jim dajal spodbudo. Lord pa se je polulal na čete Berthoutsov in ti naj bo potem sčasoma bitko izgubili. Manneken Pisa pogosto oblačijo v različne kostume, ki jih ima že več 100. Kipec je bil do zdaj ukraden 7-krat, nazadnje na začetku 20. stoletja, ko ga je izmaknil študent, ki je stavil s prijatelji. Potem pa sva se odpravila z metrojem na našo domačo postajo in se z užitkom zvalila v posteljo.

Manneken Pis