Po bujenju je spet sledil zajtrk in z metrojem sva se ponovno odpeljala do Atomiuma, kjer je tudi Mini Evropa (nekaj takega kot Minimundus). Vstopnina: odrasli 12.9 €, otroci 9.7 €. V Mini Evropi so prikazane znamenitosti iz vseh držav članic evropske unije...

Ob vsakem modelu je tudi "škatla", ki ob pritisku na gumb zaigra himno države. Ob prihodu dobite obsežen vodnik, ki obsega 64 strani, v angleščini ter vas tudifotografirajo in na koncu lahko prevzamete sliko (cena: 5€, se mi zdi) ali obesek za ključe z vašo sliko. V parku je tudi možnost dirke s čolni. Stane 2€, izberete si čoln in dirka....Ko se sprehodite mimo vseh modelov, vas na koncu čaka še Spirit of Europe. To je "interaktivna zabava, seveda o Evropski Uniji. Zahvaljujoč različnim igram se pomikate od odkritja do odkritja: spoznajte EU, njene članice, uspehe, zgodovina, širitve...Zelo fascinatna predstavitev za vsakogar!"(vir: Mini Europa). Na koncu je res zelo veliko zabavnih iger, tako kvizov kot iger na dotik (glej spodaj).
Stavba evropske komisije v Mini Europi
Modeli so zelo detajlirani

Tako izgleda Grand Place s cvetlično preprogo

Londonski Big Ben

Londonski znameniti vojak

Jumbo-Ferry, ki vozi med Francijo in VB

Vlak, ki je ravnokar prišel skozi Eurotunnel

Eifflov stolp

Bikoborbe v Sevilli

Gasilska akcija iz Barcelone. Narejeno zelo realno, bruha kar pravi ogenj, sirene tulijo in gasilci se pripeljejo s čolni, avti...

Podiranje Berlinskega zidu

A kdo ve kje je to?


A
Spirit of Europe



Zraven Mini Europe je tudi Oceade , vodni park, katerega pa nisva obiskala, ker nisva imela s sabo kopalk. Nato pa je prišla na vrsto tudi največja znamenitost Bruslja - le kaj drugega kot Atomium. Visok je 102 m, sestavlja ga 9 krogel in predstavlja 165 milijard-krat povečan železov kristal. Zasnoval ga je André Waterkeyn, za potrebe svetovno razstave Expo '58. Leta 2004 so ga 2 leti prenavljali. Od zunaj objekt deluje nate fascinantno, od znotraj pa ni Atomij nič posebnega. Vsekakor ogled notranjosti ni vreden tistih 12€. Vstopnina: odrasli 12€, dijaki 9€, otroci 6€. Edino kar je vredno ogleda je panorama v najvišji krogli Atomija, kjer je tudi restavracija. Tja se popelješ z dvigalom, ki drvi s kar XX XX. Za javnost je odprtih 4 krogel. V najvišji je že kot rečeno restavracija in panorama, v srednji je majhen bar, v stranski pa so razstave. Ena krogla je odprta samo za šolske skupine, ena je namenjena raznim konferencam in poslovnim srečanjem. Torej če povzamem, notranjosti Atomiuma se ne splača obiskati.


Pogled iz dvigala v Atomiju
Policijski helikopter, ki je ravno takrat nadziral okolico Atomija
Pogled proti prostorom, ki so bili namenjeni razstavi EXPO....
...pogled proti stadionu...
...pogled proti Mini Europi...
...in še pogled proti mestu
Primer notranjosti krogle v Atomiumu
Tekoče stopnice med dvema kroglama

Nato pa sva se odpeljala do postaje Saint-Guidon, kjer stoji stadion najboljšega belgijskega kluba - RSC Anderlecht. Stadion ni odprt za oglede, ker pa so v tistem času ravno kosili in menjavali travo se je dalo "pretihotapiti" na stadion in si ga ogledati. Ustavila sva se še v Fan shopu, kjer sem kupil zastavico.


Anderlecht
Stadion RSC Anderlecht
Fan shop
Zunanjost stadiona

Potem pa sva se odpravila nazaj v center mesta do Slavoloka zmage. Kjer je tudi Autoworld, nasproti njega pa še en muzej - Royal Museum of the Armed Forces and of Military History. Zgradili so ga leta 1910 za svetovno razstavo in to je bil najboljši muzej kar sem jih kdaj obiskal! Vstopnine ni! Kar je treba plačati je samo, če si želite sposoditi (3€) slušalke, ki vam povejo vse o zgodovini vsakega predmeta v muzeju. Muzej je sestavljen iz 10 hal, kjer je razstavljeno vse: od uniform vseh držav, ki so se bojevale v obeh vojnah, do letalskega hangarja. V muzeju si lahko ogledate zbirko okoli 15 tankov, čez 100 letal, par bojnih ladij, topove, uniforme, vojaška vozila...Skratka muzej, ki si vsekakor zasluži ogleda. Ker pa sva prišla prepozno, sva bila v muzeju samo slabe pol ure, zato sva si ga ogledala naslednji dan.
Po večerji pa sva se zopet podala do Grand Placa, kjer sva spila pivo in se odpravila v hostel spat.